Monday, December 30, 2013

Tanpa Johan As’ari, Lana Nordin Tetap Teruskan Hasrat Berubah

Lana Nordin ialah seorang wanita yang mempunyai pendirian yang tersendiri. Ternyata, Lana bukan mahu berubah kerana Johan, tetapi kerana kemahuannya sendiri. Tahniah Lana!!!







































Berkata kepada Mstar Online, Lana menerangkan yang hasrat ingin berubah sudah pun tersemai di hatinya sebelum bertemu Johan. Kata Lana:-

Sebenarnya saya mahu berubah ke jalan yang diredhai Allah sebelum mengenali Johan lagi dan saya beritahu hasrat itu kepada Lisdawaty. Jadi, apabila Johan bersungguh-sungguh mahu memperisterikan saya, terus saya anggap dialah yang akan membimbing saya. Tetapi apabila keadaan sudah berubah (putus cinta), saya tetap akan teruskan niat untuk menjadi muslimah yang baik


Benarkah Minyak Yu Yee Cap Limau ada Lemak Babi?

Benarkah minyak Minyak Yu Yee Cap Limau ada Lemak Babi?
Banyak soalan mengenai status Minyak Yu Yee yang tersebar di Facebook.
Soalan dari Puan Normah,
Sebenarnya saya ada persoalan @ kemusykilan tentang penggunaan Minyak Yu Yee Cap Limau (yg biasa di gunakan oleh bayi untuk elakkan kembung perut). Semasa saya bersalin dulu ada seorang Ustazah memberitahu saya yang minyak yu yee berkenaan mengandungi air kencing babi. Jika di sapu lama -kelamaan ada meninggalkan bau yang tidak menyenangkan umpama bau hancing (air kencing). Pada pendapat En.Rahman adakah benar minyak tersebut memang benar-benar mengandungi unsur-unsur haram tersebut. Harap penjelasan yang diberikan memberi kesedaran kepada saya yang pernah menggunakan minyaktersebut.
Terima Kasih kerana membantu.
Normah.

Soalan dari Puan Nora,
Salam En Rahman,
Maaf terlebih dahulu kalau pertanyaan saya bukan dalam senarai blog tuan. Saya sudah pertanyakan kepada R&D MAIS tapi disuruh pulak tel JAIS. Malas dah nak tel kerajaan nanti di suruh pulak telefon tempat lain (naik angin saya).
Persoalannya adakah minyak YUYI CAP LIMAU tu HALAL..ada orang kata ia bercampur dengan minyak babi
Kalau ada jawapan dari pihak En Rahman Alhamdullih, kalau tak ada taka pa.
Best Regards:
Nora A.H
Jawapan:
Ramai ibu-bapa di Malaysia menggunakan Minyak Yu Yee @ Yuyi Cap Limau untuk melegakan atau mencegah kembung perut pada bayi mereka. Malah, ada juga orang dewasa yang menggunakan minyak Yu Yee untuk merawat pening, kembung dan sebagainya.
Sejak tahun 2011, terdapat beberapa versi cerita yang mendakwa Minyak Yu Yee Cap Limau mengandungi unsur babi disebarkan melalui Facebook dan juga email. Tetapi masih belum ada bukti sahih membuktikan Minyak Yu Yee mengandungi unsur babi.
Beberapa pertanyaan telah diajukan kepada Pihak JAKIM dan antara  jawapannya ialah:
“ Oleh kerana Jakim belum lagi menjalankan ujian kimia ke atas produk ini untuk menentukan status kehalalannya, maka terpulanglah kepada saudara samada  terus menggunakan produk tersebut atau sebaliknya. Pada pandangan panel , sekiranya kita tidak menggunakan minyak yu yeepun tidak menjadi masalah kerana  masih banyak minyak angin jenama lain  yang ada di dalam pasaran yang boleh kita gunakan tanpa was-was.”
Minyak Yu Yee Cap Limau ataupun Yu Yee Oil Cap Limau Liniment merupakan produk tradisional yang berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia sejak tahun 1999. Dikilangkan oleh Syarikat Weng Seng Medical Factory Sdn Bhd, Paya Terubong, Pulau Pinang Malaysia.
EKSKLUSIF!
Untuk menjawap pertuduhan ini, pihak Syarikat Weng Seng Heng Medical telah mengantar Produk Minyak Yu Yee Cap Limau untuk diuji di 2 makmal berbeza.
Ujian pengesanan unsur babi menggunakan teknik Real Time PCR. Keputusan Negatif.
Ujian pengesanan minyak haiwan termasuk lemak babi (Lard). Keputusan, tiada unsur haiwan dikesan.
Mengikut peraturan pendaftaran produk farmaseutikal (DRGD) di Malaysia, setiap Syarikat wajib mengisytiharkan jika produk mereka mengandungi unsur haiwan dan meletakkan label yang menyatakan produk mengandungi unsur haiwan sama ada lembu, babi ataupun haiwan lain.
Semoga dengan dua ujian makmal ini dapat memberi kelegaan kepada pengguna muslim yang selama ini menggunakan Minyak Yu Yee Cap Limau.

Mengharamkan Yang Halal dan Menyebarkan Fitnah
Prinsip Islam berkenaan halal dan haram menekankan bahawa halal dan haram adalah hak Allah s.w.t. dan perbuatan mengharamkan yang halal dan menghalalkan yang haram sama dengan syirik kepada Allah s.w.t
“Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu haramkan benda-benda yang baik-baik yang telah dihalalkan oleh Allah bagi kamu, dan janganlah kamu melampaui batas (pada apa yang telah ditetapkan halalnya itu), kerana sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang melampaui batas”
Al Maa’idah : 87
Islam menekankan supaya kita menyelidik, berfikir dan memastikan kebenaran sesuatu maklumat supaya tidak terperangkap dengan berita palsu atau maklumat berunsurkan fitnah.
Wajib bagi kita untuk memperhalusi setiap berita yang diterima supaya tidak terbabit dalam kancah berita berunsurkan fitnah. Sebarang berita diterima perlu dipastikan kesahihannya. Kebijaksanaan dan kewarasan fikiran amat penting bagi memastikan kita tidak terpedaya dengan berita yang tidak benar.
“Sesungguhnya Allah s.w.t Lebih Mengetahui”
Terima kasih,
Abd Rahman
Sumber: halalscience.com

Friday, December 27, 2013

Sebenarnya sangat sedih apabila melihat gambar ni.. Adik2, kenapa perlu jadi camni.. tolong ingat tuhan.. Jasad kita ini hanya pinjaman, satu hari nanti nak kena pulangkan..

Sebenarnya sangat sedih apabila melihat gambar ni.. Adik2, kenapa perlu jadi camni.. tolong ingat tuhan.. Jasad kita ini hanya pinjaman, satu hari nanti nak kena pulangkan..



Wednesday, December 11, 2013

Percayakah Anda Maknyah Dibenarkan Menjadi Pramugari?



BANGKOK – Seramai empat mak nyah diambil bekerja sebagai pramugari PC Air dalam kempen pengambilan pekerja baharu syarikat penerbangan berkenaan di Thailand.
“Saya suka kerja yang membolehkan saya menonjolkan kebolehan. Sy suka memakai seragam yang cantik,” kata seorang pramugari mak nyah, Phuntakarn Sringern, 25, yang lebih dikenali sebagai Mew semasa mula bertugas dalam penerbangan ke Hong Kong pada Jumaat lalu.
Rakan sekerjanya, Chayathisa Nakmai, 24, yang juga seorang mak nyah berkata, dia sudah lama bercita-cita untuk menjadi seorang pramugari.
“Namun, syarikat penerbangan hanya menawarkan jawatan pramugari dan pramugara kepada wanita dan lelaki, orang seperti kami tidak diterima. Kini, segalanya sudah berubah,” Chayathisa.
Penampilan mereka yang sama seperti pramugari lain menyebabkan penumpang tidak menyedari bahawa Mew dan rakan-rakannya ialah mak nyah.
Semasa pesawat berada di udara, beberapa penumpang penerbangan tersebut turut mengambil kesempatan bergambar dengan mereka..
“Oh, saya tidak tahu mereka mak nyah. Mereka nampak cantik dan sopan,” kata seorang penumpang yang menamakan dirinya Bay ketika ditemu bual pemberita.
Thailand memiliki budaya toleransi terhadap orientasi seksual dengan mak nyah dianggap sebagai jantina ketiga di negara itu. – AFP

Tuesday, December 10, 2013

APA YANG TAK KENA DENGAN LANA NORDIN NI ???!!! "Tangan Lana Nordin Tidak Disenangi ZIZAN ??

.................................
.
.
.
.
.
.
.
.
.



Salah satu KEBODOHAN YANG ADA DALAM DUNIA INI


Friday, December 6, 2013

Eric Schmidt Menulis Panduan Untuk Bertukar Daripada iPhone Ke Android

Anda terasa seperti ingin bertukar daripada iPhone ke Google Android? Daripada kenyataanEric Schmidt, CEO di Google, terdapat beberapa rakan beliau yang ingin bertukar daripada iPhone ke Google Android dan beliau menulis 900 patah perkataan panduan untuk melakukan proses tersebut.
Pengarah Eksekutif Google pada hari ini menulis panduan beliau dalam satu pos di Google+ yang menekankan tips-tips dan amalan terbaik bagi membolehkan pengguna yang berada di kelompok Apple untuk ke Google. “Ramai rakan saya yang kini bertukar daripada iPhone ke platform Android. Telefon Pintar berspesifikasi tinggi yang menggunakan Android sebagai sistem pengoperasian contohnya Samsung (Galaxy S4), Motorola dan juga Nexus 5 mepunyai skrin yang lebih baik, berkelajuan tinggi dan mempunyai antara muka yang lebih mesra pengguna. Ini adalah hadiah Hari Krismas yang paling terbaik untuk pengguna iPhone!”.
Panduan yang ditulis oleh Schmidt ini memberitahu pengguna Android yang baru bagaimana cara ingin menambah emel kepada peranti Android anda, mencari aplikasi, import kenalan, dan mengeluarkan sim daripada iPhone dan meletakkannnya pada peranti Android terbaru anda.
“Pastikan anda menggunakan Chrome sebagai web browser daripada menggunakan Safari. Chrome lebih selamat digunakan dan terbaik daripada pelbagai perkara. Dan ia adalah percuma!” katanya sebelum mengakhiri panduannya di Google+ tersebut.

Sumber : TheVerge

Thursday, December 5, 2013

Enkripsi Terbaru Dari Twitter Menghalang Kerajaan Mengintip Tweet Lama

Internet servis boleh di buat penambahbaikan bagi mengurangkan pengawasan kerajaan tidak kira di luar negara mahupun di dalam negara terhadap rakyatnya. Tetapi maklumat itu tidak mampu untuk dikunci seandainya maklumat itu sudah berada di tangan pihak pengintip.
Oleh itu, Twitter berharap untuk mengelakkan ancaman pengintip ini ke atas data yang telah lama melalui pengenalan teknik enkripsi baru yang dinamakan Perfect Forward Secrecyyang memberhentikan pencerobohan dengan menyahkodkan trafik secara besar-besaran.
Setiap session mempunyai kunci enkripsi secara rawak yang tidak akan melalui rangkaian komunikasi walaupun pengintip mendapat akses penuh kepada arkib Twitter milik anda, mereka perlu memecah setiap  PFS-protected dalam satu masa untuk mendapatkan data yang diinginkan oleh mereka.
Dasar baru yang diperkenalkan ini sebenarnya tidak mampu menghalang pengintip atau kerajaan untuk mendapatkan data Tweet anda yang lepas namun mampu untuk melambatkan proses tersebut dan perlu melakukan kerja keras untuk mendapatkan apa yang diiginkan oleh mereka.

Sumber : Engadget

Wednesday, December 4, 2013

Pembangunan Ujian Facebook Untuk Android Menggunakan Flat UI

Dalam pembangunan percubaan untuk Facebook bagi aplikasi di Android, Facebook kini akhirnya telah mengikuti rentak pembangun aplikasi yang lain untuk menggunakan Flat UI iaitu rekabentuk mendatar dalam aplikasi Facebook milik mereka. Sebelum ini, Twitter dan beberapa aplikasi lain telah mula menggunakan Flat UI untuk rekabentuk aplikasi milik mereka. Facebook juga telah mentranformasi Facebook Messenger milik mereka sebelum ini.
fb-test-build
Selain daripada itu, navigasi pada aplikasi ujian ini telah disusun semula untuk membuat ruang untuk teks tajuk dan ikon carian seperti yang dilaporkan Android Police.  Butang untuk News Feed, Friend Request, notifikasi dan menu lain diletakkan di bawah status dan photo posts.

HTC One Edisi Google Kini Menerima Kemaskini Android 4.4 KitKat

Lewat malam semalam, HTC telah mengepos Android 4.4 Kitkat kernel source dan fail framework dan ini menandakan, Android 4.4 untuk HTC One edisi Google bakal hadir bila-bila masa sahaja melalui kemaskini OTA (Over The Air). Memang jangkaan itu tepat apabila salah seorang ahli XDA Developers telah melaporkan beliau kini telah mendapat kemaskini Android 4.4 Kitkat bagi HTC One milik melalui kemaskini OTA.
Terdapat sedikit kemaskini yang dilakukan oleh HTC selain daripada fungsi Kitkat yang sedia ada contohnya aplikasi kamera yang lebih baik, ketahanan bateri dan kelajuan keseluruhan. Bagi versi HTC One edisi Sense, anda mungkin menerima kemaskini Kitkat pada bulan Januari tahun depan.
HTC-One-Google-edition-android-4-4-kitkat-2013-11-25-02
Jika anda belum menerima kemaskini ini, ia mungkin adalah kerana HTC sedang mengemaskini secara berperingkat mengikut negara.

Assassin’s Creed: Pirates Dilancarkan Untuk Telefon Dan Tablet Pada 5 Disember Ini

Assassin’s Creed: Pirates ini bukan siri Assassin’s Creed yang pertama diperkenalkan untuk telefon dan tablet tetapi ini adalah yang Assassin’s Creed pertama membawakan lanun ke peranti mudah alih anda. Pada 5 Disember ini, anda bakal memuat turun permainan video ini ke peranti mudah alih tetapi hanya terhad pada IOS dan Android sahaja.
Anda bakal memainkan watak sebagai kapten, mengemudi kapal dan berperang dengan lanun yang lain sambil mencari harta karun yang tertanam di lautan yang luas. Permainan ini juga bakal menyertakan beberapa karakter yang terdapat pada siri yang terdahulu iaitu  Assassin’s Creed 4: Black Flag. 
Menurut pembangun bagi permainan video ini, 3D grafik yang digunakan pada permainan ini khas untuk telefon pintar dan tablet dan anda pastinya tidak boleh membandingkannya dengan versi di permainan komputer atau konsol. Permainan ini tidak ditawarkan namun anda boleh memuat turunnya dengan harga USD 5 sahaja.

Sumber : Engadget

Aplikasi Permesejan Line Kini Mempunyai 300 Juta Pengguna

Aplikasi permesejan Line ini nampaknya terus mendapat tempat di hati pengguna di seluruh dunia yang kini telah mencapai angka 300 juta pengguna dan mungkin menjadi aplikasi permesejan yang terbesar setakat ini. Peningkatan jumlah pengguna sebanyak dua kali ganda sejak 3 bulan yang lalu sedikit sebanyak mengejutkan pesaing-pesaing terdekatnya.
line-300-million-user
Walaupun secara zahirnya aplikasi ini hanya mampu menguasai pasaran Asia dan tidak pada negara-negara barat, ia sedikit sebanyak mengugat kedudukan WhatsApp dan Facebook yang menjadi kegilaan di negara-negara tersebut. Line terus berkembang menguasai negara Asia dan Jepun adalah negara aplikasi ini dibangunkan.
Bagi yang masih tidak mengenali Line, aplikasi ini adalah aplikasi yang menawarkan mesej dengan membenarkan penghantaran stiker sebelum ia diperkenalkan oleh Facebook. Perkara yang menarik minat pengguna untuk menggunakan aplikasi ini pastinya dengan kewujudan fungsi stiker tersebut yang ditambah hari demi hari. Lebih menarik lagi, aplikasi ini bukan sahaja ditawarkan pada telefon mudah alih, malah terdapat aplikasi di Windows dan Mac yang menyebabkan WhatsApp mungkin jauh ke belakang.
Untuk maklumat lanjut, anda boleh melawati laman web Line.

Sumber : Engadget

Android KitKat 4.4 Launcher Di Peranti Android Anda Dengan KK Launcher

Dengan pengenalan Android KitKat 4.4, Nexus 5 dan pengenalan Google Experience Launcher, pengguna Android kini boleh merasakan pengalaman status baru dan pelbagai aplikasi yang terdapat pada KitKat 4.4 ini. Memang tidak dinafikan, ramai daripada kita telah menggunakan modifikasi daripada pihak ketiga iaitu Custom ROM tetapi kini untuk pengguna biasa yang tidak tahu untuk root, unlock bootloader dan sebagainya juga dapat merasakan pengalaman yang serupa.
Namun begitu, ramai daripada pembangun merasakan Google Experience Launcher mempunyai potensi yang sangat besar namun terdapat kekurangan daripada fungsi. Hal ini menyebabkan terdapat banyak launcher terbaru ini yang muncul bak cendawan tumbuh selepas hujan di PlayStore.
Salah satu launcher ini telah dibina oleh salah seorang ahli forum XDA iaitu kkappteam. KK Launcher menawarkan pelbagai variasi penyesuaian contohnya saiz tulisan di desktop, menyembunyikan search bar, dan mengubah saiz ikon. Selain itu, ia menawarkan sokongan untuk menggunakan tema ikon yang terdapat pada launcher lain contohnya Apex, Go, Nova dan ADW.
device-2013-11-20-204817
device-2013-11-20-145432
device-2013-11-20-144107
Prestasi bagi launcher ini juga patut dipuji. Penskrolan pada launcher ini amat lancar dan peralihan skrin dikendalikan hanya dalam sekelip mata. Perkara yang paling penting, pembangun bagi launcher ini dengan hati terbuka menerima segala cadangan untuk ditambah pada versi yang terbaru.
Untuk mencuba aplikasi ini, anda boleh memuat turun aplikasi ini daripada Google Play Store.

Sumber : XDA Developers

Cip Multi-teras Intel Yang Seterusnya Bakal Membawakan Pemprosesan Stand-Alone

Intel Xeon Phi yang kini berada di pasaran tidak memenuhi permintaan pasaran masa sekarang yang inginkan multi-teras pemprosesan. Xeon Phi adalah pemprosesan bersama (co-processor) yang memerlukan CPU sebenar untuk berfungsi. Namun begitu, perkara ini nampaknya bakal berubah dengan kehadiran Knights Landing, model generasi baru oleh Intel ini, pada Supercomputing Conference minggu.
intel-knights-landing-diagram
Cip 14-nanometer ini bakal hadir dengan stand-alone model yang mampu menjalankan semua perisian seperti pemprosesan tradisional kerana ia tidak perlu  mengulang-alik data di antara dua komponen, ia juga lebih cepat, lebih mudah untuk program dan murah.
Cip ini mempunyai memori kelajuan tinggi dibina ke dalam cip, dan juga beberapa lagi tweak untuk seni bina dalaman yang tidak diterangkan sepenuhnya. Knights Landing tidak mungkin tiba ke pasaran sehingga lewat 2014 atau 2015, tetapi ia berbaloi untuk ditunggu untuk penyelidik, pengendali server dan sesiapa sahaja yang mahu parallel computing power.

Sumber : Engadget

Motorola Bekerjasama Bersama 3D Systems Untuk Membina Model Telefon ‘Ara’

Apabila Motorola tidak memandang remeh dengan idea telefon pintar PhoneBlok, ia memberikan petanda bahawa Google sebenanrnya mengfokuskan kepada sesuatu projek yang boleh di ubah suai mengikut kemahuan pengguna. Seperti juga sistem pengoperasian Android yang boleh diubahsuai, PhoneBlok juga diubahsuai tetapi bukan pada software tetapi pada hardware miliknya.
Tetapi untuk membina sesuatu idea yang terlalu mencabar ini memerlukan pengeluar yang turur mempunyai teknologi yang mencabar dan Motorola telah mejunpai 3D Systems untuk membuat satu kerjasama. Hari ini, dua syarikat besar ini telah mengumumkan satu kerjasama jangka masa panjang yang digelar “Kilang Masa Depan” dan membuat penyelidikan menyeluruh tentang Projek Ara ini.
Sebagai sebahagian daripada perjanjian itu, Motorola memberikan tugas eklusif kepada 3D Systems dengan mewujudkan “keupayaan percetakan pelbagai bahan termasuk bahan konduktif dan berfungsi” untuk membina produk terbaru ini contohnya bateri, kamera, pemprosesan dan sebagainya.
Apapun bagi yang belum melihat video PhoneBlock ini, berikut kami sertakan kepada anda projek yang sangat terbaik ini.

Sumber : Engadget

MediaFire Membawakan Integrasi Penyimpanan Awan Di Windows Dan Mac

Anda pasti mengetahui dengan nama MediaFire, sebuah laman web yang menyediakan servis penyimpanan secara awan. Sebelum ini, anda perlu untuk mengakses secara terus ke laman web MediaFire untuk menggunakan servis Penyimpanan Awan milik mereka. Walaubagaimanapun, pesaing MediaFire seperti DropBox dan GoogleDrive telah memperkenalkan integrasi penyimpanan awan ke Windows dan Mac tanpa perlu mengakses ke laman web mereka. Hal ini lebih memudahkan pengguna memandangkan aplikasi ini di integrasi bersama OS X Finder di Mac atau Windows Explorer di Windows.
mediafire-Finder-Integration
Namun begitu, MediaFire tidak ingin terus ditinggalkan jauh dengan teknologi pesaingnya dan pada hari ini, MediaFire memperkenalkan Penyimpanan Awan yang diintegrasikan bersama Windows dan Mac. Dengan ini, anda boleh berkongsi fail anda terus daripada Desktop ke media sosial tanpa perlu melayari laman web MediaFire lagi.
Selain itu, aplikasi ini menyertakan datu fungsi bonus yang tidak terdapat pada DropBox atau GoogleDrive iaitu mengambil paparan skrin sebelum dikongsi di dalam penyimpanan awan. Ia mungkin berguna untuk anda yang ingin berkongsi sesuatu bersama kawan anda tentang masalah dekstop anda atau berkongsi wallpaper milik anda.
mediafire-windows
Namun begitu, aplikasi ini masih diperingkat beta dan mungkin terdapat sedikit masalah ketika anda menggunakannya. Anda boleh mula memuat turun aplikasi ini dengan saiz storan 50GB secara percuma tetapi jika anda perlukan saiz storan yang lebih besar, anda boleh menggunakan servis secara berbayar. Anda boleh memuat turun aplikasi MediaFire Desktop Beta di sini

Sumber : Engadget

Synesthesia Berhubung Rapat Dengan Sindrom Autisme

Synesthesia adalah merupakan satu penyakit misteri yang menyebabkan deria bercampur yang menjejaskan sebahagian kecil penduduk dunia dan ini termasuk di Malaysia. Tetapi dalam kalangan orang yang menghidap gangguan spektrum autisme, keadaan mungkih jauh lebih luar biasa, menarik minat penyelidik membuat penyelidikan baru.
Dalam satu kajian yang diterbitkan di Molecular Autism, satu kumpulan daripada Cambridge University menguji kajian yang telah dilaporkan sebelum ini bahawa individu dengan sindrom Asperger sering menunjukkan tanda-tanda sindrom synesthesia seperti “merasa” kata-kata atau “melihat” muzik dalam bentuk warna. Mereka mengambil 164 peserta dewasa dengan autisme dan 97 peserta tanpa autisme, dan melakukan kajian ke atas mereka. Daripada 261 orang, kira-kira 19 peratus mengalami gangguan spektrum autisme juga mengalami synesthesia, berbanding dengan 7.2 peratus daripada mereka dalam pemerhatian.
Bentuk yang paling biasa synesthesia dilaporkan oleh peserta kajian dengan autisme adalah “perkataan-warna,” atau persepsi bahawa huruf atau nombor berwarna, dan “bunyi-warna,” di mana mendengar bunyi mencetuskan persepsi warna tertentu.
Sudah tentu, kajian ini masih di peringkat awal, dan ia juga dihalang oleh pergantungan kepada laporan manual. Penyelidikan berikutnya, mungkin menggunakan imej otak untuk terus mengesahkan hubungan antara keadaan spektrum autisme dan kemungkinan peningkatan synesthesia. Penyelidik mempunyai beberapa idea-idea mengapa kaitan yang mungkin wujud: kedua-dua autisme dan synesthesia dianggap melibatkan pembangunan neural konvensional dan mempunyai asas tidak genetik.
“Kajian ini membawa kepada sesuatu yang lebih menarik,” kata Simon Fisher, salah seorang penyelidik.

Sumber : TheVerge

Wednesday, November 27, 2013

Nokia Mengemaskini Nokia Music, Kini Dikenali Dengan Nama Nokia MixRadio

Music streaming servis sejak akhir-akhir ini kini lebih memberi tumpuan kepada radio peribadi dan kini, Nokia adalah salah satu daripadanya dengan pengenalan Nokia Music yang diberi nafas baru dan kini dikenali sebagai Nokia MixRadio. Dengan mengemaskini aplikasi ini di platform Windows Phone, aplikasi ini jelas menekankan kepada senarai lagu untuk dimainkan secara peribadi. Aplikasi terbaru ini juga membolehkan anda menggunakan fungsiThumbs Up dan Thumbs Down serta berkongsi lagu secara terus ke Facebook, Twitter mahupun SMS.
nokiamixradio
Tidak seperti Nokia Music, Nokia MixRadio adalah aplikasi bebas banner pengiklanan. Selain itu, anda juga boleh menyimpan beberapa jam music yang anda telah dengar untuk dimainkan ketika offline. Aplikasi ini buat masa sekarang hanya untuk pengguna Nokia Lumia sahaja.

Sumber : TheVerge

Qualcomm Memperkenalkan Snapdragon 805, Cip Pemprosesan Dengan Sokongan 4k video

Jika anda baru sahaja melihat beberapa peranti dengan spesifikasi tinggi contohnya Nexus 5, Galaxy Note 3 dan Xperia Z1 yang menggunakan Snapdragon 800, anda pasti teruja dengan pengenalan model baru yang diperkenalkan Qualcomm,  Snapdragon 805 dengan sokongan ‘UltraHD’ atau dikenali sokongan video 4K dengan menggunakan 4-teras. Dengan pengenalan cip pemprosesan terbaru ini, sudah pastinya anda boleh melihat semula video-video yang telah dirakam anda sebelum ini tablet, telefon pintar mahupun Smart TV milik anda. 
Cip terbaru dari Qualcomm juga disertakan bersama Adreno 420 GPU yang dikatakan lebih laju sebanyak 40% berbanding GPU keluaran sebelum ini. Setiap teras dalam cip pemprosesan empat-teras Snapdragon 805 ini mampu mencapai kelajuan maksimum 25.6GB per saat dan 25.6GHz kelajuan pemprosesan yang membolehkan aplikasi di peranti dikendalikan dengan lebih laju.
Cip pemprosesan ini juga bakal didatangkan bersama  28nm Gobi MDM9x25 modem yang diumumkan pada awal tahun ini dan juga 150Mbps LTE 4. Terdapat variasi lain selain modem ini iaitu 20nm Gobi MDM9x35 dan dibawa bersama cip WTR3925 yang mampu mencecah 300Mbps kelajuan memuat turun.
Terakhir, cip in menyertakan sokongan kamera untuk mobil dengan ouput gambar bersaiz gigapiksel dan gyro-based image stabilization, untuk rakaman video lebih licin dan pemprosesan imej lebih cepat. Walaubagaimanapun, anda tidak perlu untuk menjual telefon Galaxy Note 3 ataupun Xperia Z1 anda sekarang memandangkan telefon pintar dengan Qualcomm Snapdragon 805 ini tidak akan dibina oleh pengeluar telefon pintar sehingga tahun hadapan. Mungkin, kita bakal lihat cip pemprosesan in pada Galaxy Note 4 dan tidak pada Galaxy S5.

Sumber : Engadge

Kerajaan Hanya Akan Bertindak Jika Ada Bukti Kukuh Pengintip US Di Malaysia

Datuk Hamzah Zainudin, Menteri Luar Negeri berkata, kerajaan hanya akan bertindak menentang Amerika Syarikat atas aktiviti-aktiviti yang didakwa mengintip jika mempunyai bukti kukuh tentang perkara ini. Beliau berkata Malaysia telah menghantar nota bantahan kepada Amerika Syarikat atas dakwaan terdapat stesen pemantauan di pejabat kedutaan Amaerika Syarikat di Kuala Lumpur untuk memantau rangkaian telekomunikasi di Malaysia.
“Dalam diplomasi, nota bantahan dianggap sesuatu yang serius, terutama jika kedua-dua negara mempunyai hubungan yang baik.Kami telah menghantar nota bantahan dan ia telah diterima oleh duta Amerika Syarikat. Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama telah mengumumkan bahawa mereka akan mengkaji semula dasar mereka, jadi kita akan tunggu”, katanya dalam ucapan penggulungan pada peringkat jawatankuasa Bajet 2014 di Parlimen semalam.
Datuk Bung Mokhtar Radin bagaimanapun mencelah dan bertanya jika kerajaan merancang untuk menandatangani perjanjian dua hala untuk tidak mengintip antara satu sama lain, sama seperti yang dicadangkan oleh Jerman di tengah-tengah kemarahan diplomatik dicetuskan oleh Edward Snowden. Hamzah berkata, kerajaan hanya akan bertindak ke atas perkara itu selepas menerima bukti yang kukuh tentang perkara tersebut.
“Kami akan melakukan tindakan apabila kita mendapatkan bukti. Mungkin di Jerman, mereka mempunyai bukti (AS) mengintip pemimpin mereka tetapi di Malaysia, kami akan melakukan kajian menyeluruh sebelum mengambil sebarang tindakan,” katanya.
Terdapat laporan mendakwa Amerika Syarikat berkata ia sedang mengkaji langkah-langkah pengumpulan maklumat selepas Snowden mendakwa terdapat 90 kemudahan pengawasan elektronik di seluruh dunia, termasuk di kedutaan AS di Jakarta, Bangkok, Phnom Penh, dan Yangon.
Sebuah portal berita tempatan melaporkan bahawa satu kajian semula telah diperintahkan oleh Obama, yang dilaporkan mengkaji semula larangan mengintip pemimpin-pemimpin negara-negara bersekutu. Walau bagaimanapun, portal itu juga melaporkan bahawa jurucakap AS enggan mengulas lebih lanjut mengenai dokumen yang dibocorkan oleh Snowden yang mendakwa kedutaan Amerika Syarikat di Kuala Lumpur menempatkan stesen pemantauan untuk memanfaatkan telefon dan rangkaian komunikasi monitor.

Sumber : MalaysianDigest

ARM Sedang Membina Cip Pemprosesan 64-Bit Untuk Telefon Pintar Samsung Tahun 2014

Samsung Galaxy S5 yang akan datang telah disahkan bakal hadir dengan cip pemprosesan 64-bit dan akan hadir sekitar suku kedua tahun 2014. Sejak iPhone 5S diperkenalkan dengan cip pemprosesan 64 bit A7, khabar angin tentang kehadiran cip pemprosesan 64 bit semakin hebat diperkatakan memandangkan Samsung pastinya tidak akan mengalah dengan pesaingnya iaitu Apple. Kini, pengurus kanan syarikat ARM mengesahkan tentang perkara ini.
Pengurus kanan ARM ini telah dikatakan bertemu dengan Samsung, syarikat dari Korea ini dan telah mengesahkan rancangan untuk melengkapkan seni bina pemprosesan 64 bit ARM kepada keluarga telefon pintar Samsung pada tahun 2014. Berkemungkinan juga, Exynos yang terbaru ini bakal dibina sendiri oleh Samsung.
ARM juga berpendapat, kita bakal melihat kedatangan cip pemprosesan 128-bit di pasaran dalam jangka masa 2 tahun memandangkan perkembangan teknologi pada masa ini terlalu pesat. Jika perkara ini benar berlaku, ia pasti menjadi sesuatu yang amat mengujakan memandangkan komputer pada masa ini masih lagi menggunakan cip pemprosesan 32-bit dan juga 64-bit. Namun, ARM turut memberikan sebab cip pemprosesan 128-bit bakal hadir 2 tahun lagi. Antaranya penggunaan teknologi face recoginition dan pengecaman cap jari memerlukan kelajuan pemprosesan yang lebih laju.

Sumber : Lowyat

Pencipta Internet, Vint Cerf : ‘Privasi Mungkin Mustahil’

Mempunyai hak ke atas sesuatu privasi tidak kira dalam dunia yang nyata atau di atas talian adalah sesuatu yang diinginkan oleh semua.  Dalam arus pembangunan menggunakan internet ini, pastinya privasi ketika menggunakan Internet adalah sesuatu yang mustahil untuk dikecapi.
Salah seorang pencipta Internet berpendapat untuk mendapat privasi di Internet adalah sesuatu yang amat mustahil memandangkan manusia di zaman ini terdedah dengan penggunaan media sosial dan juga rangkaian sosial. Vint Cerf juga berpendapat, teknologi baru pada zaman ini membuatkan “kita semakin sukar untuk mencapai privasi” dan “privasi adalah sesuatu yang amat mustahil”.
Pada asasnya, Cerf berpendapat teknologi pada masa kini telah mencapai satu titik yang membuatkan sesetengah orang tidak menyedari tentang post di laman web seperti Twitter dan Facebook yang membuka peluang untuk rakan-rakan atau orang asing sentiasa mengetahui tentang destinasi anda ataupun kedudukan semasa anda. Tambahan pula dengan adanya gajet yang mudah dibawa membolehkan mereka menjejaki anda 24 jam sehari.
“Kelakuan sosial kita merosakkan privasi yang dimiliki oleh kita”, katanya lagi yang kini bekerja bersama Google. “Teknologi telah memberikan impak kepada sosial intelek”.
Cerf turut memberitahu dia tidak tahu cara untuk memberikan perlindungan privasi kepada pengguna kerana teknologi sedang membangun dengan begitu pesat.

Sumber : BGR

Samsung Galaxy S4 Mini Versi La Fluer Bakal Diperkenalkan Tidak Lama Lagi

Sudah semestinya ramai yang mempunyai masalah untuk mengingati kesemua variasiGalaxy S4 yang diperkenalkan sepanjang tahun ini. Oleh itu, mari kita mengenali kesemua keluarga Galaxy S4 yang telah dilancarkan sepanjang tahun 2013. Bermula dengan Galaxy S4, Galaxy S4 Mini, Galaxy S4 Active, Galaxy S4 Zoom, dan Galaxy S4 edisi Android yang menggunakan Stock Android sebagai sistem pengoperasian.
Kini, SamMobile melaporkan variasi terbaru Galaxy S4 iaitu Galaxy S4 Mini edisi La Fluerbakal hadir tidak lama lagi. Pastinya peminat Samsung akan berasa “gembira” dengan pengenalan variasi terbaru Galaxy S4 Mini ini yang diberikan suntikan corak bunga pada badan telefon ini.
Galaxy S4 Mini La Fluer ini bakal mempunyai dua variasi warna iaitu putih dan merah. Samsung sebelum ini pernah memperkenalkan Galaxy SIII dengan variasi La Fluer dan nampaknya ini cara terbaru Samsung untuk menaikkan semula peranti lama milik mereka dan menjualnya dengan nama dan rupa yang baru. Namun begitu, nama Galaxy S4 Mini la Fluer yang diberikan masih lagi baik daripada Galaxy 10.1 – 2014 Edition

Sumber : BGR