Monday, October 11, 2010

Haba komputer bimbit rosakkan kulit

Haba komputer bimbit rosakkan kulit

CHICAGO - Meletakkan komputer bimbit di atas peha secara kerap dalam tempoh yang panjang boleh menyebabkan 'sindrom kulit hangus' iaitu keadaan kulit yang berbintik akibat pendedahan terlalu lama kepada haba, menurut laporan perubatan.

Dalam kes terbaru, seorang kanak-kanak lelaki berumur 12 tahun melaporkan keadaan kulit pada peha kirinya yang bertompok-tompok dan kehilangan warna selepas bermain permainan komputer beberapa jam setiap hari selama beberapa bulan.

Kesan buruk haba komputer bimbit terhadap kulit berlaku kerana suhu bahagian bawah komputer bimbit boleh mencecah 51 darjah Celcius.

Pengeluar komputer bimbit termasuk Apple, Hewlett Packard dan Dell memperingati pengguna supaya tidak meletakkan komputer di atas kulit yang terdedah untuk jangka masa panjang bagi mengelakkan kulit terbakar.

SUMBER: Sinar Harian

Admin; Perkara ni araaz dah sedar lama dan araaz lihat ramai yg tidak memperdulikannya dan ramai juga tidak tahu, Selain dari Kesan Buruk terhadap kulit, ada perkara lain lagi yg perlu korang tahu, araaz pernah terbaca yg haba laptop tersebut juga boleh menyebabbkn Sperma tidak subuh dan cacat. (Perbetulkn araaz sekirannya salah)

1 comments:

amira said...

hurm.. cooler baru je rosak.. nampaknye kena beli baru.. yang ley letak atas riba..