Friday, January 28, 2011

Muka surat pengasas Facebook digodam

Muka surat pengasas Facebook digodam

SAN FRANCISCO, Amerika Syarikat (AS) - Pengurusan laman sosial Facebook meningkatkan tahap keselamatan laman itu selepas muka surat milik pengasas laman itu, Mark Zuckerberg digodam oleh seorang penggodam misteri pada Selasa lalu.

Penggodam siber yang dikenali dengan nama #hackercup2011 itu menyatakan dalam muka surat Zuckerberg di Facebook: "Mari mulakan penggodaman. Jika Facebook memerlukan wang, selain pergi ke bank, mengapa Facebook tidak membenarkan pengguna-penggunanya melabur dalam Facebook dalam satu bentuk sosial?

Kenapa tidak mengubah Facebook menjadi satu bisnes sosial, pendekatan yang digunakan oleh pemenang Anugerah Nobel, Muhammad Yunus."

Muhammad Yunus dari Bangladesh pernah memenangi Hadiah Nobel kerana dia menubuhkan Bank Grameen bagi memberi pinjaman kepada penduduk miskin.

Lebih 1,800 orang menyukai entri itu sebelum ia dipadamkan.

Pada Sabtu lepas, penggodam komputer turut menceroboh muka surat Facebook milik Presiden Perancis, Nicolas Sarkozy dan menghantar mesej bahawa beliau akan berundur pada tahun depan. - Agensi


KOSMO

Thursday, January 27, 2011

Gigi bercahaya jadi trend di Jepun

Gigi bercahaya jadi trend di Jepun


SEJUMLAH orang memakai lampu bercahaya pada gigi yang kini menjadi trend di Jepun.


TOKYO - Senyuman yang bersinar kini menjadi trend terbaru di Jepun dengan pemakaian lampu pancaran diod (LED) pada gigi, lapor sebuah akhbar semalam.

Trend itu yang popular dalam kalangan remaja, melibatkan barisan lampu LED dilekatkan pada gigi seperti pemakaian pendakap gigi.

Gigi yang dipakaikan dengan lampu LED itu akan bercahaya setiap kali pemakainya membuka mulut.

Produk itu boleh digunakan bersama komputer bimbit yang boleh mengubah cahaya pada lampu tersebut daripada hijau kepada merah atau menjadikannya berkelip-kelip. - Agensi

Teknologi dekatkan pemimpin dengan rakyat

Teknologi dekatkan pemimpin dengan rakyat
LAMAN interaktif sosial Twitter kini semakin hangat menjadi pilihan pengguna apabila selain selebriti, para pemimpin dilihat menggunakannya sebagai medan perdebatan pelbagai isu secara langsung dengan rakyat termasuk mengumpul sebanyak mungkin pengikut.

Mendahului para pemimpin negara Asia, Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak menjadi peneraju yang kini mengumpul hampir 70,000 pengikut, tidak termasuk pengikut beliau di laman interaktif Facebook.

Laman #tanyanajib kini begitu meriah apabila dihujani ribuan soalan dan pendapat yang serius dan kelakar daripada pelbagai lapisan masyarakat. Daripada persoalan mengenai isu-isu dunia, negara, pendidikan dan sosial, soalan berunsur peribadi turut diajukan.

Populariti yang diraih Najib juga dirasai beberapa ahli politik dalam negara yang turut membuka akaun Twitter untuk menyampaikan ideologi mereka antaranya Datuk Seri Anwar Ibrahim, Datuk Nik Aziz Nik Mat, Lim Kit Siang, Tun Dr. Mahathir Mohamad dan Khairy Jamaluddin.

Pensyarah Jabatan Komunikasi dan Media, Kolej Antarabangsa INTI Subang, Mohd. Khairul Irwan Mansor berpendapat, para mahasiswa universiti harus memanfaatkan peluang berinteraksi secara langsung dengan perdana menteri dan pemimpin lain bagi menyampaikan idea dan pandangan mereka.


RAKYAT Malaysia kini bebas berinteraksi secara langsung dengan pemimpin-pemimpin negara melalui Twitter. - Gambar hiasan


“Para pelajar dapat menyuarakan pelbagai isu membabitkan remaja dan belia serta membincangkan masalah-masalah dalam pendidikan, sosial dan sebagainya.

“Tidak semestinya perlu suarakan pandangan mereka berkaitan isu politik, sebaliknya perkara-perkara yang dekat dengan diri mereka,” katanya.

Perkembangan

Pegawai Perhubungan Awam Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Maizatul Akmal Yahaya pula menggalakkan lebih ramai rakyat melihat perkembangan laman Twitter pemimpin bagi mengetahui perkembangan terkini dalam negara dengan lebih pantas berbanding media tradisional.

“Saya sering mengikuti perkembangan laman Twitter perdana menteri dan saya lihat beliau sering menghantar maklumat mengenai inisiatif terbaru yang diambil kerajaan termasuk perkembangan aktiviti hariannya.

“Contohnya, baru-baru ini beliau mengumumkan pelancaran Dana Belia bernilai RM20 juta di laman Twitter beliau,” katanya.

Tambahnya, kewujudan laman Twitter pemimpin menunjukkan mereka serius dengan komitmen mendekati rakyat secara langsung tanpa pihak ketiga.

“Perdana Menteri juga menjawab soalan-soalan remeh mengenai kehidupan peribadi beliau sama ada di Twitter, Facebook atau YouTube,” katanya.

Jurutera Darco Industrial Water Sdn. Bhd., Md. Jazli Md. Johari bagaimanapun meragui kesemua komen-komen, idea dan pandangan pengikut laman Twitter para pemimpin negara sempat dibaca sepenuhnya oleh para pemimpin berkenaan.

“Saya yakin ribuan pandangan dikemukakan masyarakat setiap hari tetapi tidak semuanya akan mendapat perhatian serius. Bayangkan berapa ribu komen baru yang masuk setiap hari ke dalam laman Twitter berkenaan.

“Adakah pemimpin mempunyai masa untuk meneliti kesemua pandangan masyarakat yang diajukan,” katanya.

Sementara itu, di laman Twitter Najib, beliau memberitahu seronok membaca soalan kreatif rakyat dan menyediakan jawapan kepada beberapa soalan menerusi video di laman YouTube.


Selain media massa, segala aktiviti Najib juga dapat diikuti melalui Twitter.


Beliau juga berkata akan cuba untuk menjawab soalan-soalan yang diajukan serta meminta diberikan masa untuk meneliti soalan-soalan tersebut.

Salah satu soalan yang dijawab di laman YouTube ialah soalan oleh pemilik akaun Twitter, Danial Fahmi mengenai perancangan perkembangan belia di Malaysia bagi membanteras masalah sosial secara berterusan.

Dalam pada itu, pelajar Universiti Tun Abdul Razak (Unitar), Abdul Amir Abdul Malik, 19, berkata dia pernah menyampaikan ucapan tahniah kepada perdana menteri melalui laman Twitter #tanyanajib kerana menjadikan Twitter sebagai medium untuk mendekati rakyat.

“Bagi saya ia adalah perkara yang hebat apabila pemimpin negara mempunyai akaun Twitter. Najib ialah perdana menteri pertama di Asia yang mempunyai akaun Twitter.

“Kini, pelajar juga dapat berhubung dengan pemimpin tanpa melalui prosedur yang ketat,” katanya.

Pelajar Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Mohamad Izwan Ismail, 24, pula berasa hairan apabila perdana menteri mempunyai masa untuk melayani soalan-soalan di Twitter.

“Tetapi saya lihat ada banyak perkara yang sebelum ini tidak diketahui masyarakat diperoleh di sini, contohnya aktiviti-aktiviti dan pelan-pelan yang dijalankan perdana menteri.

“Tetapi saya yakin beliau ada pembantu yang memantau perjalanan laman Twitter itu,” katanya.

Terdedah serangan penggodam

Pakar Teknologi Maklumat, Kavitha Muthy pula berkata, Twitter merupakan trend terkini para ahli politik bagi menyebarkan ideologi mereka tetapi ia adalah kaedah berkesan dan pantas untuk maklumat sampai dengan cepat kepada rakyat.

“Selain perdana menteri, pemimpin-pemimpin lain dalam negara dilihat mula menggunakan Twitter untuk mendekati masyarakat sejak tahun 2009 lagi.


PEMIMPIN kini semakin celik teknologi maklumat dalam memastikan aspirasi dan perjuangan mereka turut dapat diserap rakyat terutama golongan muda.


“Ia adalah perkara baru selepas Facebook. Tetapi masyarakat harus menilai sama ada ia adalah laman sebenar pemimpin berkenaan atau laman palsu kerana ada beberapa akaun Twitter kini menyamar sebagai pemimpin negara termasuk perdana menteri,” katanya.

Katanya lagi, aspek keselamatan adalah perkara penting yang perlu diambil serius kerana medium Internet terdedah dengan ancaman penggodam yang dapat memanipulasi maklumat yang disampaikan.

“Di Amerika Syarikat, Barrack Obama juga menggunakan Twitter tetapi laman Twitter beliau juga pernah digodam oleh individu yang tidak bertanggungjawab.

“Oleh itu, penting bagi memastikan keselamatan akaun Twitter masing-masing lebih-lebih lagi pemimpin yang mempunyai ramai pengikut dan musuh,” katanya.


Sumber: KOSMO

Thursday, January 20, 2011

BERITA GEMPAK: KAPAL TERBANG DI MALAYSIA MENDARAT KECEMASAN SEMALAM

GEMPAK : KAPAL TERBANG SUKA SUKI MALAYSIA MENDARAT KECEMASAN SEMALAM: KALAU LA KORANG ADA DALAM KAPAL TERBANG TU, APA PERASAAN KORANG???

Kitab al-Quran 500 tahun dipamerkan di Internet

Kitab al-Quran 500 tahun dipamerkan di Internet


KITAB al-Quran berusia sekitar 500 tahun disimpan dalam Perpustakaan John Rylands di Manchester, Britain.


LONDON - Satu manuskrip antara naskhah al-Quran paling penting dan jarang dilihat di dunia akan dipamerkan di Internet, lapor sebuah akhbar semalam.

Kitab suci tulisan tangan itu yang dianggarkan berusia sekitar 500 tahun, amat berharga dan rapuh sehinggakan para ilmuwan tidak dapat meletakkannya untuk dipamerkan.

Setiap helaian daripada 470 muka surat kitab itu yang berukuran 88x60 sentimeter, menyamai saiz skrin televisyen plasma besar dan ia disimpang di Perpustakaan John Rylands, Universiti Manchester, Britain.

Kini, pakar-pakar di perpustakaan berkenaan menggunakan teknologi digital untuk merakamkan setiap muka surat dan menyiarkan kitab suci itu di Internet bagi membolehkan para ilmuwan dan pelajar mengkajinya.

Kitab al-Quran itu dipercayai berasal dari perpustakaan Kansuh al-Ghuri, Kaherah, Mesir dan disimpan pada zaman dinastik terakhir Mamluk.

Ia dibeli oleh pihak pengurusan Perpustakaan John Rylands pada 1901 sebagai sebahagian daripada koleksi artifak Earls of Crawford. - Agensi

SUmber: KOSMO

Tuesday, January 18, 2011

UFO lawat Menara KL?

UFO lawat Menara KL?


OBJEK terbang yang tidak dikenali atau UFO (dalam bulatan) dirakam di ruang udara Menara Kuala Lumpur pada Selasa lalu.


KUALA LUMPUR - Seorang penyelia kanan sebuah projek pembinaan di sini terkejut apabila mendakwa terlihat satu objek pelik yang dirakamnya melalui telefon bimbit melintasi ruang udara Menara Kuala Lumpur Selasa lalu.

Abdul Jalil Ibrahim, 50, berkata, pada kejadian pukul 7.46 pagi Selasa lalu, dia sedang merakam pemandangan awan dari tingkat 51 sebuah bangunan yang sedang dibina di sebelah sebuah hotel di Jalan Ampang di sini menggunakan telefon bimbit milik kawannya.

"Pada mulanya saya tidak menyedari ada objek pelik seakan-akan UFO (Objek Terbang Yang Tidak Dikenali) di dalam rakaman ini tetapi selepas empat hari, rakan setugas saya beritahu ada benda pelik pada gambar yang saya rakam dengan telefon bimbitnya.

"Apabila diteliti, saya terkejut melihat sebuah objek pelik berbentuk piring dan bujur berwarna hitam di ruang udara Menara KL," ceritanya lagi ketika ditemui Kosmo! semalam.

Bagaimanapun Abdul Jalil berkata, dia tidak dapat mengesahkan apa sebenarnya objek berkenaan walaupun jarak tapak binaan dengan Menara KL hanya sejauh satu kilometer.

Sumber: KOSMO

araaz: ushhhh dah mula la datang kat Malaysia, Mungkin 'UFO' tu terpikat dan kagum ngn Keindahan Kuala Lumpur kot atau Kagum kat Malaysia Aman walaupun ada macam-macam Kaum..hee

The Social Network filem terbaik

The Social Network filem terbaik


ROBERT DE NIRO


BEVERLY HILLS - Filem The Social Network memboloti empat anugerah termasuk filem terbaik dalam Anugerah Golden Globes kelmarin.

Pengarah filem itu, David Fincher dinobatkan sebagai pengarah terbaik manakala pelakon terbaik dimenangi oleh Colin Firth menerusi filem The King's Speech.

Filem The Social Network mengisahkan pengasas laman sosial Facebook, Mark Zuckerberg.

Dua anugerah lain diterima filem itu ialah lakon layar terbaik dan muzik terbaik.

Aktres terbaik dimenangi oleh Natalie Portman menerusi lakonannya dalam filem Black Swan sekali gus mengatasi Halle Berry, Nicole Kidman, Jennifer Lawrence dan Michelle Williams.

Pelakon Christian Bale memenangi kategori aktor pembantu lelaki terbaik manakala Melissa Leo dinobatkan aktres pembantu terbaik. Kedua-dua mereka berlakon dalam filem The Fighter.

Filem animasi terbaik dibolot oleh Toy Story 3.

Pelakon Robert de Niro diumumkan sebagai penerima anugerah sepanjang zaman ekoran peranannya dalam filem Taxi Driver and The Godfather: Part II. - Agensi

KOSMO

Monday, January 17, 2011

Pengasas Facebook pindah rumah

Pengasas Facebook pindah rumah


SEBUAH kereta Honda Acura berwarna merah milik Mark Zuckerberg (kiri) diletakkan di rumah sewanya di Palo Alto, California baru-baru ini.


PALO ALTO, Amerika Syarikat - Pengasas laman sosial popular Facebook, Mark Zuckerberg, 26, memilih untuk mengamalkan gaya hidup sederhana apabila dia berpindah ke rumah baru dua tingkat yang sederhana, lapor sebuah akhbar semalam.

Walaupun kekayaan Zuckerberg dianggarkan AS$15.86 bilion (RM48.53 bilion) dia lebih selesa menyewa sebuah rumah bersama teman wanitanya, Priscilla Chan yang terletak di pinggir bandar dengan keadaan sekitar yang biasa sahaja.

Lokasi rumah baru Zuckerberg lebih dekat dengan pejabatnya.

Rumah sewa itu yang tidak mempunyai sistem kawalan kamera tertutup dianggarkan berharga kira-kira AS$2.38 juta (RM7.3 juta) dan mempunyai lima bilik berbanding rumah sewa lamanya sebelum ini yang mempunyai empat bilik.

Selain tinggal di kawasan penempatan biasa, Zuckerberg selesa menggunakan kenderaan lamanya, Honda Acura berwarna hitam yang bernilai kira-kira AS$20,628 (RM63,131).

Dia mengasaskan Facebook lapan tahun lalu.

Zuckerberg menggunakan kereta Honda itu selepas tawarannya untuk membeli sebuah kereta BMW milik jirannya ditolak. - Agensi


Sumber: KOSMO

Sunday, January 16, 2011

Di Antara 50 Bangunan yg Paling Unik dan Pelik Di Dunia (Bahagian 2)

1. Office center “1000″ a.k.a. Banknote (Kaunas, Lithuania)

Image credits: RA Studija

Architects: Rimas Adomaitis, Raimundas Babrauskas, Darius Siaurodinas, Virgilijus Jocys.
Dates: 2005-2008.
Despite what you might think this amazing building is not a temporal installation. The image of the LTL 1000 banknote is brought onto this building using special enamel paint. Money theme well represents various businesses located in this spectacular building. It’s an office center located in the second biggest city in Lithuania.By the way, banknote dates back to 1925. However it’s not used nowadays.

Image credits: RA Studija

2. Kerala House Boats (Alappuzha, Alleppey, Kerala, India)

Image credits: Jiths

3. Olympic Stadium (Montreal, Quebec, Canada)

Image credits: Wikipedia

4. Blur Building (Yverdon-les-Bainz, Switzerland)

Image credits: Dillerscofidio

Architects: Diller Scofidio + Renfro
Dates: 2002
Seven years passed from expo 2002 but this building is still one of my favorites. It’s probably the mist that makes it so unusual and amazing at the same time. So called ‘blur pavilion’ with self generated mist was meant to give an impression that the building is floating above the water without any structural support. And indeed it looks just like that.

Image credits: Dillerscofidio

5. Tenerife Concert Hall (Santa Cruz de Tenerife, Canary Islands, Spain)

Image credits: extranoise

6. The Never Was Haul (Berkeley, California, USA)

Image credits: drewdomkus

7. The Puerta de Europa towers a.k.a Gate of Europe a.k.a Torres KIO (Madrid, Spain)

Image credits: wikipedia

Architects: Philip Johnson and John BurgeeDates: 1996 Torres KIO are two twin office buildings in Madrid. Each building is 115 m tall with an inclination of 15º. These twin towers are the world’s first leaning high-rise buildings.

Image credits: Santiago Vila, bjaglin, Santiago Vila

8. UFO house (New Zealand)

Image credits: fletchy182

9. Gas Natural headquarters (Barcelona, Spain)

Image credits: Alberto OG

10. Walt Disney Concert Hall (Los Angeles, California, USA)

Image credits: Phillip Ritz

Architects:Frank GehryDates: 1987 – 2003 Walt Disney Concert Hall is designed to be one of the most acoustically sophisticated concert halls in the world providing an unparalleled musical experience.
The project was launched in 1987 and completed in 2003.You can read more about this amazing building on wiki and Los Angeles Philharmonic homepage.

Image credits: Phillip Ritz

11. Cob House (Vancouver, Canada)

Image credits: neil-san

12. The Mushroom House aka Tree House (Cincinnati, Ohio, USA)

Image credits: The Rocketeer

13. Ewok House (Location unknown)

Image credits: piH9

14. Edificio Mirador (Madrid, Spain)

Image credit: javier1949

Architects: MVRDV
Dates: 2004
It’s a building developed by Dutch architects MVRDV. The building reaches 63.4 meters in height with 21 stories. The highlight of this building is the large central hole which is 36.8 meters above the ground. It’s the large lookout area that provides inhabitants with a community garden and a space from where they can contemplate the skyline.Different colors represent different blocks with its own planning, which offer at least 9 different types of apartments.

Image credits: javier1949

15. Free Spirit Spheres (Qualicum Beach, BC, Canada)

Image credits: freespiritspheres.com/

16. Tempe Municipal Building (Tempe, Arizona, USA)

Image credits: phxpma

17. Korowai Treehouse (Papua New Guinea, Indonesia)

Image credits: 710928003

18. Turning Torso (Malmö, Sweden)

Image credits: Bjaglin

Architects: Santiago Calatrava
Dates: 2005
The tower reaches a height of 190 metres (623 feet) with 54 stories.The design is based on a sculpture by Santiago Calatrava called Twisting Torso. It uses nine segments of five-story pentagons that twist as it rises; the topmost segment is twisted ninety degrees clockwise with respect to the ground floor.

19. Wozoco Apartments (Amsterdam, Holland)

Image credits: yellow book ltd

20. Stata Center (Cambridge, Massachusetts, USA)

Image credits: rpongsaj

21. Great Mosque of Djenné (Djenne, Mali)

Image credits: wikipedia

22. Glass House (Boswell, B.C., Canada)

Image credits: Christopher Armstrong

23. Beer Can House (Houston, Texas, USA)

Image credits: J. Smallwood

24. Strawberry Ice-cream shop (NC,USA)

Image credits: unknown

25. Strawberry house (Tokyo, Japan)

Image credits: chipple

26. Sculptured House (Colorado, United States)

Image credits: Runder

27. Nautilus House (Mexico City, Mexico)

Image credits: Javier Senosiain via worldarchitecturenews.com

28. Kvivik Igloo (Kvivik, Faroe Islands)

Image credits: Paul & Kelly

29. Modern Igloo (Alaska)

Image credits: rrriles

30. Atomium (Brussels, Belgium)

Image credits: /*dave*/

31. Cathedral of Brasilia (Brasil)

Image credits: wikipedia

32. Great arche of defense (Paris, France)

Image credits: wikipedia

33. La Pedrera (Barcelona, Spain)

Image credits: joe_aesmorga

34. Errante Guest House (Chile)

Image credits: Beauty addict

35. Museum of Modern and Contemporary Art (Nice, France)

Image credits: The Anti-ZIM

36. Agbar Tower (Barcelona, Spain)

Image credits: xn44

37. The Museum of Play (Rochester , USA)

Image credits: Mike.Hanlon

38. Bubble House (Bay Area of California, USA)

Image credits: blmurch

39. Raffles Dubai in Wafi city (Dubai, UAE)

Image credits: Wikipedia

40. Atlantis (Dubai, UAE)

Image credits: Tom Olliver

41. Casa da musica (Porto, Portugal)

Image credits: wikipedia

42. Berlin Zeiss Planetarium (Berlin, Germany)

Image credits: wikipedia

43. National Theatre (Beijing, China)

Image credits: Azure Lan

44. Montreal Biosphère (Canada)

Image credits: wikipedia

45. Eden project (United Kingdom)

Image credits: wikipedia

46. Kobe Port Tower (Japan)

Image credits: wikipedia

47. Cybertecture Egg (Mumbai, India)

Image credits: worldarchitecturenews.com/

48. Kunsthaus (Graz, Austria)

Image credits: watz

49. Federation Square (Melboune, Australia)

Image credits: wikipedia

50. The Esplanade (Singapore)

Image credits: wikipedia