Monday, August 15, 2011

Rumah paling mahal di Britain £140 juta (RM684 juta)

Rumah paling mahal di Britain £140 juta (RM684 juta)


RUMAH yang pernah didiami anak George II, Frederick dijual pada harga RM684 juta.


OXFORD - Sebuah rumah lama di Britain dipercayai telah dijual kepada seorang hartawan dari Rusia dengan harga kira-kira £140 juta (RM684 juta), lapor sebuah akhbar semalam.

Rumah Park Place yang berusia 300 tahun itu terletak di kawasan luar bandar berkeluasan 80.93 hektar di Oxfordshire.

Harga itu mengatasi rumah paling mahal di Britain sebelum ini iaitu £136 juta (RM664 juta) yang dijual di One Hyde Park, Knightsbridge, tengah London, awal tahun ini.

Terdapat sejarah unik mengenai rumah itu kerana ia pernah didiami oleh anakanda lelaki sulung George II yang pernah memerintah England.

Anak lelaki George II itu, Frederick (gambar) memegang gelaran Putera Wales.

Namun, baginda mangkat semasa berusia 44 tahun sebelum sempat menjadi Raja England.

Rumah itu kemudian dijual oleh balu Frederick, Augusta kepada seorang pegawai tentera England yang dikenali sebagai Jeneral Conway. - Agensi

Kosmo

FB : http://fb.me/araazman1

Topi keledar unik

Topi keledar unik


BENTUK topi keledar yang kelihatan seperti otak manusia.


ASTANA - Sebuah firma di Kazakhstan menghasilkan topi keledar yang mempunyai imej hiasan seperti buah tembikai dan otak manusia, lapor sebuah akhbar kelmarin.

Rekaan aneh itu juga mengandungi imej kepala botak dan bola tenis serta potongan rambut.

Kesemua rekaan tersebut diilhamkan oleh syarikat itu yang ingin menjadikan idea tersebut suatu realiti.

"Kami cuba melakukan sesuatu sekadar untuk hiburan. Namun, buat masa kini kami telah mempunyai cadangan untuk meminta hak pengeluaran di Amerika Syarikat dan Jepun," kata pereka topi keledar itu, Renat Abdrakhmanov. - Agensi

Kosmo

FB: htt://fb.me/araazman1

Treler mewah milik Kutcher untuk disewa

Treler mewah milik Kutcher untuk disewa


TRELER mewah yang dimiliki Ashton Kutcher.


LOS ANGELES - Aktor terkenal, Ashton Kutcher mempunyai kediaman mewah di dalam sebuah treler yang disewakan untuk para selebriti, lapor sebuah akhbar semalam.

Sebelum ini isteri Kutcher, Demi Moore pernah menggunakan treler dua tingkat itu yang memiliki ukuran panjangnya 16 meter (m) dan seberat 30 tan.

Treler itu mempunyai teknologi hidraulik bagi menampung ruang skrin wayang tiga dimensi, ruang tamu yang luas dan dua bilik mandi.

Ia juga mempunyai dapur yang mempunyai hiasan granit dan ruang persidangan.

Di luar treler itu, terdapat kamera keselamatan dan apabila loceng pintu dibunyikan, bunyi sistem stereo dan televisyen akan tergendala.

Televisyen di dalam treler itu akan menyiarkan imej individu yang menekan loceng tersebut.

Sistem imbasan ibu jari tangan turut dipasang di pintu masuk ke bilik tidur utama.

Selebriti lain yang pernah menggunakan treler rekaan Ron Anderson dari firma Anderson Mobile Estates itu ialah Mariah Carey, Sharon Stone dan Vin Diesel.

Bayaran AS$8,750 (RM26,263) dikenakan kepada pelanggan yang mahu mendiami treler tersebut selama seminggu. - Agensi

Kosmo

FB: http://fb.me/araazman1

Akhbar siar wajah perompak barang Ashraf

Akhbar siar wajah perompak barang Ashraf


WAJAH Reece Donovan yang
disiarkan media Britain.


LONDON - Wajah penyerang yang merompak pelajar Malaysia, Muhammad Ashraf Haziq Rosli didedahkan akhbar-akhbar Britain semalam.

Penyerang itu, Reece Donovan berusia 21 tahun dari Romford, Essex muncul kelmarin di depan majistret di sebuah mahkamah di tengah London.

Dia dituduh merompak telefon bimbit Nokia dan konsol permainan Sony PlayStation milik Ashraf semasa rusuhan berlaku di London pada minggu lalu.

Donovan didakwa menjadi anggota kumpulan yang menggambarkan dirinya sebagai seorang lelaki yang baik semasa dia membantu Ashraf yang berdarah selepas rahangnya dikatakan dipukul oleh sekumpulan pemuda.

Namun, Donovan dikatakan berdiri di belakang Ashraf dan mengambil barang berharga bernilai £300 (RM1,465) daripada begnya.

Ketika kejadian, Ashraf sedang menunggang basikal di Barking, timur London apabila dia didatangi sekumpulan orang yang dianggarkan di antara 60 hingga 100 golongan muda.

Insiden itu juga disiarkan di laman YouTube.

Donovan kini ditahan di sebuah penjara. - Agensi

Sumber: Kosmo

http://fb.me/araazman1