Sunday, June 19, 2011

Tonton televisyen boleh mati awal?

Tonton televisyen boleh mati awal?

WASHINGTON - Menonton televisyen lebih dua jam sehari boleh menyebabkan kematian awal, menurut penyelidik Amerika Syarikat (AS).

Berdasarkan kajian yang dilakukan ke atas 235,000 penduduk AS, sebanyak 20 peratus orang didapati berisiko mendapat penyakit diabetes, 15 peratus berisiko mendapat penyakit jantung dan 13 peratus lagi berisiko mati atas sebab-sebab lain.

Menurut Penyelidik Sekolah Kesihatan Awam Harvard, kurang bersenam dan makan makanan ringan sambil menonton televisyen adalah punca di sebalik peningkatan risiko kematian terbabit.

“Kajian itu mengukuhkan lagi bukti yang sedia ada bahawa aktiviti tidak aktif seperti menonton televisyen boleh menyebabkan kematian awal, jika tidak dijaga,” katanya.

Saturday, June 18, 2011

Gimnasium bogel di Sepanyol

Gimnasium bogel di Sepanyol


BEBERAPA pengguna berbogel semasa menggunakan peralatan bersenam di gimnasium Easy Gym di Arrigorriaga, Sepanyol baru-baru ini.


ARRIGORRIAGA - Para pengguna gimnasium Easy Gym di sini, Sepanyol dibenarkan berbogel termasuk wanita semasa mereka menggunakan peralatan untuk bersenam, lapor sebuah akhbar semalam.

Pemilik gimnasium itu, Mercehe Laseca memberitahu Perbadanan Penyiaran Britih bahawa keputusan itu dibuat adalah kerana untuk mendapatkan lebih ramai pengunjung.

"Ekoran krisis (ekonomi), kami mengetahui hanya terdapat sejumlah kecil orang yang menggunakan gimnasium.

"Namun, inisiatif (membenarkan pengguna berbogel) adalah kerana wang," kata Laseca.

Namun, dia berasa kecewa pada hari pertama para pengguna dibenarkan berbogel kerana hanya empat orang sahaja termasuk wanita yang tidak memakai sebarang pakaian semasa bersenam.

Walaupun sambutan kurang menggalakkan, seorang guru yoga sudah menawarkan untuk membuka kelas untuk para pelajarnya berbogel di gimnasium tersebut. - Agensi

KOSMO

Admin: Pelik-pelik aktiviti kat luar negara ni, makin lama makin pelik, harap Negara Kita atau asia tak terikut-ikut cara barat yg entah apa-apa....he