Thursday, March 31, 2011

TAHUKAH ANDA APA ITU HARI APRIL FOOL YG SEBENARNYA?????


1 April sebagai hari ‘April Fool’. April Fool adalah hari di mana orang-orang diperbolehkan untuk menipu atau berbohong tetapi orang lain. Tetapi tahukah anda apakah itu April Fool yang sebenarnya?

Sejarah April Fool

Sebenarnya April Mop adalah sebuah perayaan hari kemenangan atas pembunuhan ribuan umat Islam di Sepanyol oleh tenter...a salib yang dilakukan melalui cara-cara penipuan. Oleh sebab itulah mereka merayakan April Fool dengan cara membolehkan penipuan dan pembohongan walaupun ia dikaburi dengan alasan kononnya ia hanya sekadar suatu hiburan atau gurauan belaka.

Kebiasaannya orang akan mengatakan bahawa April Fool (yang hanya berlaku pada tanggal 1 April) adalah hari di mana kita boleh menipu kawan, orang-orang tua, saudara-mara atau sesiap sahaja, dan mangsa gurauan itu pula tidak boleh marah atau beremosi apabila sedar bahawa dirinya telah menjadi sasaran April Fool. Biasanya si mangsa, jika sudah sedar terkena April Fool, maka dirinya juga akan ketawa bersama-sama atau hanya sekadar pada bengang, bukan betul-betul marah.

Walaupun ia tidak sehebat perayaan tahun baru atau Valentine's Day, budaya April Fool dalam dua dekad ini telah menggambarkan kecenderungan yang semakin menyatu dalam masyarakat ketika ini terutamanya di kalangan anak-anak muda. Tidak mustahil jika pada masa akan datang ia akan merebak ke masyarakat perkampungan. Ironinya, masyarakat dengan sangat mudah terikut-ikut budaya Barat ini tanpa kajian dan kritikan terlebih dahulu, sama ada adakah budaya itu baik ataupun tidak, atau adakah ia bermanfaat atau sebaliknya.

Perayaan April Fool bermula daripada suatu tragedi besar yang sangat menyedihkan dan memilukan. Perayaan April Fool atau dikenali sebagai The April's Fool Day, bermula daripada satu episod sejarah tragedi besar yang sangat menyedihkan dan memilukan yang menimpa kaum Muslimin di Sepanyol pada tahun 1487 M, atau bertepatan dengan 892 H.

Sejak Sepanyol dibebaskan oleh Islam pada abad ke-8 M oleh Amirul Jihad, Thariq bin Ziyad, Sepanyol beransur-ansur tumbuh menjadi negeri yang makmur. Tentera-tentera Islam bukan hanya berhenti di Sepanyol, malah terus-menerus melakukan pembebasan di kawasan-kawasan dalam Perancis. Perancis Selatan dengan sangat mudah dibebaskan. Kota Carcassone, Nimes, Bordeaux, Lyon, Poitou, Tours dan kawasan-kawasan yang lain telah dibebaskan oleh Islam. Walaupun tentera Islam kuat, pasukan Islam masih memberi peluang kepada suku Goth dan Navaro di daerah yang berada di sebelah barat di kawasan pergunungan. Islam tela hmemberikan kemakmuran di Sepanyol.

Oleh kerana sikap para penguasa Islam yang begitu baik dan rendah hati, ramai orang-orang Sepanyol yang kemudiannya dengan tulus dan ikhlas memeluk Islam. Umat Islam Sepanyol bukan sahaja beragama Islam, namun bersungguh-sungguh mempraktikkan kehidupan secara Islami. Bukan sekadar membaca Al-Qur'an, namun bertingkah-laku berdasarkan Al-Qur'an. Mereka sentiasa mengatakan ‘tidak’ untuk arak, pergaulan bebas dan semua perkara yang dilarang oleh Islam. Keadaan yang harmoni ini berlangsung selama hampir 6 abad.

Selama itu juga, pihak kafir yang masih berada di sekeliling Sepanyol tanpa kenal penat lelah terus berusaha untuk menghancurkan Islam dalam Sepanyol. Namun, mereka sentiasa menemui kegagalan. Maka dihantarlah sejumlah mata-mata untuk memerhati kelemahan umat Islam di Sepanyol.

Akhirnya mereka menemui cara untuk menakluk Islam, iaitu dengan melemahkan iman mereka melalui serangan pemikiran dan budaya. Maka dalam diam mereka mula menyeludup masuk minuman keras dan rokok secara percuma ke dalam wilayah Sepanyol. Muzik-muzik dipersembahkan bagi melalaikan para pemuda Islam Sepanyol agar lebih suka menyanyi dan menari daripada membaca Al Qur'an. Mereka juga mengirim beberapa ulama’ palsu untuk meniupkan idea perpecahan ke dalam tubuh umat Islam di Sepanyol. Lama-kelamaan usaha ini membuahkan hasil.

Akhirnya Sepanyol jatuh dan dikuasai tentera salib. Serangan tentera salib dilakukan dengan kejam tanpa mengenal perikemanusiaan. Bukan hanya tentera-tentera Islam yang dibunuh, malah termasuk masyarakat awam, wanita-wanita, anak-anak kecil dan orang-orang tua. Satu demi satu daerah di Sepanyol ditakluk oleh tentera salib.

Granada adalah daerah terakhir yang ditakluk. Penduduk Islam di Sepanyol ( yang juga dikenali sebagai orang Moor) terpaksa berlindung di dalam rumah untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera salib terus menerus mengejar mereka. Apabila jalan-jalan dalam keadaan sunyi sepi, yang tinggal hanyalah sisa-sisa ribuan mayat yang bergelimpangan yang bermandikan darah. Tentera salib mengetahui bahawa masih ramai umat Islam di Granada yang masih bersembunyi dalam rumah masing-masing. Dengan lantang tentera-tentera salib meneriakkan pengumuman bahawa umat Islam di Granada boleh keluar dari rumah mereka dengan aman dan dibenarkan untuk berlayar keluar dari Sepanyol dengan membawa barang-barang keperluan mereka.

Orang-orang Islam pada mulanya masih curiga dengan tawaran tersebut. Beberapa orang Muslim diizinkan untuk melihat sendiri kapal-kapal layar yang sudah disiapkan di pelabuhan. Setelah benar-benar melihat terdapat kapal yang sudah disediakan untuk mereka, mereka pun segera bersiap untuk meninggalkan Granada dan berlayar meninggalkan Sepanyol.

Keesokan harinya, ribuan penduduk Islam Granada keluar dari rumah-rumah mereka dengan membawa seluruh barang-barang keperluan, berjalan beriringan menuju ke pelabuhan. Beberapa orang Islam yang tidak mempercayai pasukan salib memilih untuk bertahan dan terus bersembunyi di rumah-rumah mereka. Setelah ribuan umat Islam Sepanyol berkumpul di pelabuhan, dengan pantas tentara salib menggeledah rumah-rumah yang telah ditinggalkan para penghuninya. Api dilihat menjulang-julang ke angkasa setelah mereka membakar rumah-rumah tersebut bersama-sama dengan orang-orang Islam yang masih bertahan bersembunyi di dalamnya.

Ribuan umat Islam yang lain terkandas di pelabuhan dan hanya mampu tergamam apabila melihat tentera salib membakar pula kapal-kapal yang dikatakan akan mengangkut mereka untuk keluar dari Sepanyol. Kapal-kapal tersebut dengan cepat tenggelam ke dalam lautan. Ribuan umat Islam tidak dapat melakukan apa-apa kerana tidak mempunyai sebarang senjata. Mereka juga kebanyakannya terdiri daripada perempuan-perempuan dan anak-anak mereka yang masih kecil. Tentara salib telah mengepung mereka dengan pedang yang terhunus.

Dengan satu teriakan arahan dari pemimpin mereka, ribuan tentera salib segera membunuh umat Islam Sepanyol tanpa rasa belas kasihan. Jeritan, tangisan dan takbir memecah suasana. Seluruh kaum Muslimin Sepanyol di pelabuhan tersebut habis dibunuh dengan kejam. Mayat bergelimpangan di merata-rata tempat. Laut yang biru telah berubah menjadi merah kehitaman.

Tragedi ini bertepatan pada tanggal 1 April. Inilah yang kemudiannya diperingati oleh dunia Kristian apabila tibanya 1 April sebagai April Fool (The April's Fool Day). Pada tanggal 1 April, orang-orang dibolehkan untuk menipu dan berbohong terhadap orang lain. Bagi umat Kristian, April Fool merupakan hari kemenangan atas pembunuhan ribuan umat Islam di Sepanyol oleh tentera salib melalui cara-cara penipuan. Oleh sebab itulah mereka merayakan April Fool dengan cara membolehkan penipuan dan pembohongan walaupun diselaputi dengan alasan sekadar sebagai hiburan atau gurauan semata-mata.

Bagi umat Islam, April Fool merupakan tragedi yang sangat menyedihkan. Hari di mana ribuan saudara seiman mereka disembelih dan dibunuh oleh tentera salib di Granada, Sepanyol. Oleh sebab itu, adalah tidak patut bagi umat Islam untuk turut serta dalam merayakan tradisi ini. Sesiapapun orang Islam yang turut merayakan April Fool, maka ia sesungguhnya sedang meraikan ulang tahun pembunuhan kejam ribuan saudara mereka di Granada, Sepanyol pada 5 abad yang silam.

Jadi, perhatikanlah di sekeliling anda, anak-anak anda dan diri anda sendiri daripada terkena virus jahil April Fool tanpa kita sedari. Wallahua’lam.

http://araaz-man.blogspot.com/
http://fb.me/araazman1

Thursday, March 24, 2011

GADIS NEKAD BUNUH DIRI DI KB MALL, KOTA BHARU KELANTAN 2.30 PETANG TADI 24.03.2011

Thursday, March 17, 2011

Rakan baikku, kekasih isteriku

Menurutnya, dia mendirikan rumah tangga bersama isterinya berumur 33 tahun itu 17 tahun lalu dan dikurniakan tiga anak perempuan, berumur antara 20 dan 12 tahun

admin: ehm rasanya wartawan nih tersilap taip atau tersilap dengar kot, mcmana leh dirikan rumah tangga 17tahun dah ada anak 20 tahun..ehmmm..biasala wartawan pun manusia biasa ATAUPUN si PENGADU TerKANTOI..hehe


Rakan baikku, kekasih isteriku


ALOR GAJAH - Seorang suami yang berpengaruh dan berjawatan tinggi di sebuah agensi kerajaan, dekat sini, kecewa selepas mendapat tahu isterinya menjalinkan hubungan intim dengan rakan baiknya sendiri.

Itulah pengakuan Abd Samad Mohd, 46, (bukan nama sebenar) yang pada mulanya hanya mendengar khabar angin daripada rakan sekerja, menyatakan isterinya itu menjalin hubungan intim dengan rakan sepejabatnya namun dinafikannya.

Menurutnya, dia mendirikan rumah tangga bersama isterinya berumur 33 tahun itu 17 tahun lalu dan dikurniakan tiga anak perempuan, berumur antara 20 dan 12 tahun.

“Kami bekerja dalam agensi yang sama tetapi berlainan jabatan.

“Memang tidak terduga, isteri yang kerap menghadiri seminar dan rombongan keluar daerah, rupa-rupanya hanya helah untuknya memadu kasih bersama kekasih hati sebelum perlakuan sumbangnya terbongkar,” katanya.

Abu Bakar berkata, sepanjang hidup bersama, isterinya tidak pernah marah, lemah-lembut dan penyayang.

“Apabila rakan sampaikan berita ini, saya tak percaya sebab tiada bukti cuma saya syak berlaku sesuatu apabila sikap isteri mula berubah sejak kebelakangan ini tetapi saya biarkan syak wasangka ini berlalu begitu sahaja.

“Sepanjang perkahwinan, kami tak pernah berkelahi atau bertengkar. Jika adapun perselisihan faham, kami hanya tidak bertegur sapa untuk sementara sahaja dan selepas hilang perasaan marah, kami berbaik semula,” katanya.

Menurutnya, sehinggalah satu ketika, isterinya meminta izin mengikuti rombongan ke Langkawi bersama rakan sepejabat.

“Saya izinkan dia pergi dan menghantarnya ke tempat berkumpul.

“Biasanya, apabila kami berjauhan, dia akan hantar mesej bertanyakan pelbagai perkara tetapi kali ini dia tidak berbuat demikian, malah menyepikan diri sehingga membuatkan hati saya berdetik dan mula memikirkan sebaliknya,” katanya.

Abd Samad berkata, selang dua bulan kemudian, jabatan isterinya mengadakan hari keluarga di sebuah pulau di selatan tanah air.

“Saya cuba halang tetapi tak sampai hati. Selama dua hari satu malam di sana, satu mesej pun dia tak kirim kepada saya.

“Hati saya mula tak sedap. Tambahan pula, rakan sepejabat banyak membantu saya memantau dan menjejak di mana isteri serta teman lelakinya itu sehingga ke selatan tanah air,” katanya.

Menurutnya, selepas diyakinkan oleh rakannya, dia nekad menjejaki isterinya dan terkejut apabila mendapati hanya isteri dan teman lelakinya sahaja berada di sana.

“Luluh hati saya bila melihat isteri berpeluk mesra dengan lelaki yang saya kenali di satu kawasan pantai di pulau terbabit.

“Bagaimanapun, saya pasrah dengan apa yang berlaku sebelum membuat keputusan nekad menceraikan dia di hadapan teman lelakinya,” katanya.
............................................................................................................
Menurutnya, dia mendirikan rumah tangga bersama isterinya berumur 33 tahun itu 17 tahun lalu dan dikurniakan tiga anak perempuan, berumur antara 20 dan 12 tahun

admin: ehm rasanya wartawan nih tersilap taip atau tersilap dengar kot, mcmana leh dirikan rumah tangga 17tahun dah ada anak 20 tahun..ehmmm..biasala wartawan pun manusia biasa ATAUPUN si PENGADU TerKANTOI..hehe

21 Amazing Origami Art works

1. Yoda

(Image PhillipWest)

Designed by Fumiaki Kawahata. Folded by Phillip West from Lokta sandpaper paper back coated to tissue paper.

2. Jedi

(Image PhillipWest)

Modified from Satoshi Kamiya’s Wizard. Folded by Phillip West from a single uncut square.

3. The Emperor with Force Lightning

(Image PhillipWest)

Modified from Satoshi Kamiya’s Wizard. Folded by Phillip West.

4. Lion

(Image Joseph Wu Origami)

One sheet design. Based on “Babe the Blue Ox”.

5. Fish

(Image kekremsi)

Designed by Fumiaki Kawahata. Folded from tissue foil made with white glue.

6. The White Bull of Heaven

(Image Joseph Wu Origami)

Folded from brand new supply of high white elephant hide, the gold horns are colour changed from the underside which was coloured with gold ink.

7. Unicorn

(Image kekremsi)

Designed by Satoshi Kamiya. Folded from 35*35 cm handmade paper, back-coated with golden tissue at only colour changing part.

8. Medusa

(Image origamiwolf)

Folded from one uncut square of Thai Saa.

9. Unnamed warrior

(Image J0nB0n)

10. Octopus

(Image origamiwolf)

11. Tarantula

(Image Rodrigo Zen)

A really impressive model designed by Robert Lang folded from a square of a tissue-foil paper. (“My hands became purple after making it”, says the author)

14. Horse

(Image kekremsi)

Designed by Roman Diaz. Folded from 40*40 cm mc treated handmade paper.

15. Dragon

(Image J0nB0n)

Designed by J0nB0n. Folded from a ~20″ square of laminated florist’s foil.

16. Gryphon

(Image Joseph Wu Origami)

Two piece design. Body based on “Babe the Blue Ox” with added wings.

17. Swordsman

(Image origamiwolf)

MC folded from one square of lokta, no cuts.

18. 12-Headed Hydra

(Image origamiwolf)

One square, no cuts, MC-folded Saa.

19. Raiden

(Image J0nB0n)

Designed by J0nB0n. Folded from a 17″ square of tissue foil.

20. Phoenix

(Image J0nB0n)

Designed by J0nB0n. Folded from a 17″ square of tissue foil.

21. Gorgon Bull

(Image Joseph Wu Origami)

Wednesday, March 16, 2011

Ular mati patuk wanita

Ular mati patuk wanita


SEEKOR ular menggigit seorang model wanita di Tel Aviv Israel.


TEL AVIV - Seekor ular mati selepas ia menggigit payu dara seorang model wanita di Israel, lapor sebuah akhbar semalam.

Hasil bedah siasat yang dilakukan selepas itu mendapati reptilia tersebut mati akibat keracunan silikon.

Sebelum ini model wanita berkenaan, Orit Fox, menjalani pembedahan membesarkan payu dara dengan memasukkan payu dara silikon ke dalam badannya.

Insiden tersebut berlaku di sini baru-baru ini, apabila Fox diarah memegang ular itu dalam satu sesi fotografi. - Agensi

KOSMO

Facebook kemas kini status bencana di Jepun

Facebook kemas kini status bencana di Jepun


FACEBOOK sentiasa mengemaskini status tentang gempa bumi dan tsunami di Jepun.


NEW YORK, Amerika Syarikat (AS) - Laman jaringan sosial Facebook menggunakan fungsi kemas kini status untuk menunjukkan bagaimana berita tentang tsunami yang melanda Jepun tersebar ke seluruh dunia beberapa jam selepas bencana itu berlaku sekali gus melakar peta yang pertama seumpamanya, lapor sebuah akhbar semalam.

Sebelum ini, fungsi kemas kini status sering digunakan oleh pemilik akaun Facebook untuk berkongsi berita dengan rakan-rakan Facebook mereka.

Menurut seorang jurucakap Facebook, laman jaringan sosial itu kini digunakan untuk berkongsi maklumat mengenai malapetaka yang menimpa Jepun. Di samping dijadikan alat untuk mereka yang terjejas menghubungi keluarga dan rakan masing-masing.

Menurutnya, sebahagian besar aktiviti kemas kini itu tertumpu di sekitar pantai timur dan barat Amerika Syarikat, utara Eropah dan Asia Tenggara sekali gus menunjukkan pengguna Facebook di rantau-rantau berkenaan paling berminat dengan perkembangan yang berlaku.

"Peta ini menunjukkan buat pertama kalinya penyebaran perbualan di Facebook. Orang ramai menggunakan Facebook sebagai media untuk mengetahui apa yang berlaku di sekeliling mereka, selain menghubungi keluarga dan rakan-rakan," kata jurucakap berkenaan. - Agensi

KOSMO

Telefon bimbit punca lelaki mati pucuk

Telefon bimbit punca lelaki mati pucuk


PENGGUNA dinasihatkan lebih kerap menggunakan mod pembesar suara pada telefon bimbit untuk mengelak kesan langsung elektromagnetik.- Gambar hiasan


GEORGE TOWN - Lelaki yang gemar menyimpan telefon bimbit di dalam poket seluar berdepan risiko kerosakan sperma termasuk mati pucuk.

Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), S.M. Mohamed Idris mendakwa, penggunaan telefon bimbit untuk tempoh yang panjang didakwa mengurangkan produktiviti sperma lelaki.

Ini berikutan hasil kajian CAP tahun lalu menunjukkan kaitan antara sperma berkualiti rendah dengan tempoh penggunaan telefon bimbit dalam sehari.

Menurut beliau, pengguna yang membuat panggilan telefon bimbit lebih daripada empat jam sehari mempunyai bilangan sperma yang paling kurang dan paling rendah kualitinya.

"Penemuan itu menyarankan bahawa berjuta-juta lelaki di dunia ini kemungkinan menghadapi kesukaran menjadi bapa kerana kerap menggunakan telefon bimbit.

KOSMO

Friday, March 4, 2011

China guna burung merpati hantar pesanan


China guna burung merpati hantar pesanan

BEIJING - Tentera China masih menggunakan khidmat burung merpati untuk menghantar pesanan kepada pasukan yang bertugas walaupun diketahui dunia mempunyai jet pejuang dan peralatan ketenteraan canggih.

Askar negara itu mula melatih 10,000 burung merpati tahun lalu sebagai sebahagian daripada rancangan 'tentera merpati simpanan' sebagai menyokong infrastruktur komunikasi tradisional ketika berperang jika teknologi moden tidak boleh digunakan.

Pakar tentera, Chen Hong berkata, burung ini akan ditempatkan di setiap pangkalan komunikasi sekitar kawasan terpencil China dan pergunungan barat daya negara itu, terutama di sekitar kaki bukit Himalaya.

Khidmat burung merpati telah digunakan di China sejak lebih seribu tahun lalu

Thursday, March 3, 2011

Polis Jepun minta pertolongan Yahoo!


Polis Jepun minta pertolongan Yahoo!

TOKYO - Polis Jepun meminta pertolongan laman enjin pencarian :Yahoo!: untuk membantu memburu pemohon yang menggunakan internet untuk menipu dalam ujian kemasukan ke universiti elit, kelmarin.

Terdahulu, seorang pemohon didapati bersalah menggunakan telefon bimbit menghantar soalan ujian ke laman soal jawab Yahoo! bagi mendapatkan jawapan ketika ujian sedang dijalankan.

Polis melaporkan, penipuan seperti itu dipercayai dilakukan di empat universiti terkemuka di Tokyo dan Kyoto dalam ujian kemasukan musim bunga, baru-baru ini.

Ujian kemasukan ke universiti adalah kemuncak sistem persekolahan di Jepun bagi membolehkan pelajar memasuki kolej dan universiti berprestij di negara itu.

Kereta buruk dibeli RM7.6j

Kereta buruk dibeli RM7.6j

TEHERAN - Kereta milik Presiden Iran, Mahmoud Ahmadinejad dibeli pada harga AS$2.5 juta (RM7.6 juta) dalam satu sesi lelongan antarabangsa di Iran, kelmarin.

Kereta Peugeot 504 keluaran tahun 1977 itu dibeli oleh sebuah syarikat yang mahu identiti dirahsiakan.

Peguam syarikat itu, Mahmoud Esari berkata, firma itu berminat membeli kereta tersebut kerana mengagumi keperibadiaan Ahmadinejad yang merendah diri dan keberanian menentang Zionis.

Pengerusi Pertubuhan Kebajikan Negara yang mengendalikan lelongan itu mengumumkan lebih setengah juta pembida mendaftar melalui laman sesawang.

Pada 1 Januari lalu, Ahmadinejad melancarkan laman sesawang www.ahmadinejad-car.com untuk menjemput rakyat antarabangsa membida kereta miliknya.

Wang yang diperoleh akan digunakan sebagai dana membina 60,000 rumah untuk golongan wanita kurang upaya dan keluarga mereka.

Sumber: SHarian